س – آیا ممکن است کسی بر ضرر خودش اقدام کند ؟
ج- در تجربیات شخصی هر کس ،مواردی یافت می شود که فرد دچار زیان و ضرر و حتی ور شکستگی می شود ،در حالی که فکر می کرد همه تلاش اوظاهرا در جهت منافع او است و در جامعه هم اینگونه موارد بسیار دیده می شود .
به تعبیر قرآنی ظلم به نفس و ظلم به جامعه و ظلم به الله ، سه قسم ظلم و ستمی است که ممکن است برای هر کس اتفاق بیفتد .
س – فرق پیامبران و سایر رهبران دلسوز در چیست ؟
انبیاء الهی به لحاظ شخصیتی معصوم و برکنار از هر خطا و لغزش هستند و با توجه به این موضوع می توان صد در صد به آنان اعتماد کرد و لی به دیگر ان تنها به صورت مشروط می توان اعتماد نمود و فرق دیگر این که انبیاء و ائمه معصومین با روح بلندی که دارا هستند انسان را دستگیری نموده و به مقصد نهائی می رسانند ولی دیگر رهبران خود شان نیاز مند رهبران الهی برای راه یافتن به مقصد هستند .
س- اکنون که با پیشرفت های علمی و فنی بشر به حد ی رسیده که راهش را انتخاب کند آیا نیازی به دین هست؟
ج- اینکه علم بشر به حد کمال رسیده مورد تردید جدی است و دلیل آن هم این است که در همین عصر بدترین جنگ ها و بدترین ظلم ها و حق کشی ها و ناهنجاری ها در سطح فردی و ملی و قومی و جهانی در پیش روی بشر است و از حل آن فرو مانده و سازمانهای بزرگ بین المللی هم همگی در جهت منافع کشور های زور مند و قوی به کار گرفته می شوند و هر روز که می گذرد ،بشر به لبه پرتگاه جنگ هسته ای نزدیک تر می شود . اگر بشر مصلحت خویش را می توانست تشخیص دهد ، از نعمت امنیت که بزرگترین نعمت اجتماعی است محروم نبود و هر روزهزاران نفر بیگناه در کشور های تحت ستم به خاک و خون کشیده نمی شدند .
بهترین دلیل بر عدم بلوغ فکری بشر نحوه عمل همین مدعی بلوغ در سطح حکومتی ،خصوصا حاکمیت جهانی و روابط بین المللی است .
در سطح ملی هم اگر به همه کشور های موجود و نحوه حکومت و ارزشهای حاکم بر آنها بنگریم ،وضعیت بسیار بدی را مشاهده می کنیم که مورد قبول ملت ها نیست .
و مهمتر از همه این که دین اسلام جایگزین علوم تجربی و صنعت و تکنیک و تمدن بشری نیست که با آمدن انها – به فرض – دیگر نیازی به آن نباشد ، بلکه دین اسلام جهت دهنده و تربیت کننده انسان است تا بتواند از این همه نعمت های الهی از جمله همین صنعت و تکنیک ، در جهت سعادت دنیا و آخرت خود استفاده کند .